Een negatief reisadvies

Ben ik met een reisverzekering nou wel of niet verzekerd in een land met een negatief reisadvies? Kan ik kosteloos annuleren als het reisadvies verandert? Vragen die in deze tijd heel relevant zijn.

De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben kleurcodes die aangeven hoe veilig een land (of een gebied) is.  Bij code oranje adviseert het ministerie je om alleen naar het land te gaan als het echt noodzakelijk is. Bij code rood is het advies om helemaal niet naar het land af te reizen.

Dit betekent ook dat je bij reisadvies oranje en rood niet verzekerd bent als je tegen het advies van het ministerie in,  toch naar het betreffende land afreist.  Wat wel gedekt is, is bijvoorbeeld zoekgeraakte bagage, zolang de oorzaak van de vermissing los staat van de veiligheidssituatie. Bij calamiteiten beslist het Calamiteiten fonds of er sprake is van een zogenaamde ‘uitkeringsgerechtigde situatie’. Als dit het geval is, krijgt u het geld terug van van de touroperator, niet van de reisverzekeraar.

Stel je hebt een reis geboekt en de situatie in het land van bestemming verandert plotseling. Het ontstaan van een negatief reisadvies na het boeken van uw reis kan een geldige annuleringsreden zijn.  U kunt altijd contact met ons opnemen als u hier meer informatie over wilt.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een speciaal telefoonnummer om de actuele reisadviezen te checken +31 247247247